Till exempel också mina rakutänger, sågspån, tidningspapper, säkerhetsglasögon och brandhandskar.
Efter snöröjningen har jag fått upp värmen i termodrakten, och nu monterer jag brännaren på ugnen och anslutar gasolen.
Ugnen är en ombyggd gasoltunna, som är isolerad med keramisk filt. Vid första bränningen är ugnen kall, och därför tar det upp till en timme innan keramiken är färdigbränd - det sker vid 1 000 plusgrader. Efterföljande bränningar tar från 20 till 45 minutter.
När keramiken är gul och glasyren glatt att titta på är den färdigbrand, och jag stänger av gasolen, oppnar ugnen.
Med mina rakutänger fiskar jag upp keramiken, ett stycke åt gången, och placerar dem i tunnorna, som har sågspån och tidningspapper i botten.
Värmen gör att där straks fattas eld, och när det brinner bra kommer jag mera tidningspapper över och stänger tunnorna med tätslutande lock.
Efter ca 10 minutter är all syra använd i bränningen, och keramiken är färdig. Därför öppnar jag nu tunnorna och fiskar upp keramiken igen med raku-tängarna.
När den är avkyld något, tvättar jag av den i kallt vatten och nu först kan jag se hur keramiken verkligen ser ut, alltså om glasyren har blivit bra och om keramiken är lyckads.
Där är alltid bra värme kring ugnen, så rakubränning är specielt trevligt arbete på en vindstilla vinterdag utomhus.
OBS: Om du är nyfiken på mera information, så är det möjligt att läsa mer på min danska hemsida: www.sehlerkeramik.dk, titta under "Min raku" där också.